Nieuws Nu BTW-teruggaaf voor consumenten op zonnepanelen!

Nu BTW-teruggaaf voor consumenten op zonnepanelen!

Wie investeert in zonnestroom komt in aanmerking voor belastingvoordeel. De BTW op de aankoop en installatie van het pv-systeem kan namelijk worden teruggevraagd bij de belastingdienst.

Als partuculier kunt u de BTW voor de aanschaf én installatie van uw zonnepanelensysteem terugvragen bij de belastingdienst. Dit scheelt u een aanzienlijk bedrag. Voor een gemiddeld systeem kan dat oplopen tot zo'n duizend Euro. Zo is uw systeem nog sneller terugverdiend! Hoe het werkt leest u hieronder.
Wat moet u doen om BTW terug te vorderen?

 

U moet er even wat voor doen, maar het loont zeker. Schaft u zonnepanelen aan, dan mag u zich bij de belastingdienst laten inschrijven als 'BTW-ondernemer'. U levert immers niet-gebruikte zonnestroom terug aan uw energieleverancier. Nadat u de BTW heeft terugontvangen, vraagt u ontheffing aan, zodat u de gebruikelijke administratie niet hoeft bij te houden.

 

Stap 1 Registratie bij de belastingdienst
U levert u regelmatig uw niet gebruikte stroom aan uw energiebedrijf dan ontvangt u daarvoor compensatie via de energierekening: door de belastingdienst kunt u dus worden aangemerkt als ondernemer. Het gaat hierbij alleen om kleinverbruikersaansluitingen (3x80A)
U schrijft zich in als 'startende ondernemer'. U bent alleen 'ondernemer' voor de BTW, niet voor inkomsten- of vennootschapsbelasting. U hoeft géén nummer aan te vragen bij de Kamer van Koophandel.

Stap 2 Aanvragen van de BTW-teruggaaf
Bent u eenmaal geregistreerd als ''ondernemer'' dan ontvangt u een BTW-nummer en mag u de BTW over de aanschaf en installatie van uw PV-systeem terugvorderen.
Over de opgewekte elektriciteit die u teruglevert moet u BTW afdragen (indirect via saldering op de factuur van uw energieleverancier).

 

U heeft hiervoor geen BTW-nota nodig van ue energieleverancier: u kunt voor de verschuldigde BTW rekenen met het voor uw systeem geldende forfait-bedrag (zie tabel hieronder).
Als BTW-ondernemer moet u per kwartaal aangifte doen (de belastingdienst stuurt u een herinnering). Dit kan digitaal via een account op de site van de belastingdienst.
U doet aangifte van de verschuldigde BTW over het kwartaal waarin u het PV-systeem heeft aangeschaft.
Hierbij trekt u de BTW volledig af als voorbelasting BTW. Het saldo-bedrag van de aangifte is het bedrag dat u terugvraagt.

 

Stap 3 Aanvragen van ontheffing
Na ontvangst van de BTW-teruggaaf op uw bankrekening, dient u bij de belastingdienst een schriftelijk verzoek in om ontheffing van de administratieve verplichtingen. U beroept zicht hierbij op de ''kleineondernemersregeling'' (KOR).
De ontheffing gaat in bij de start van het jaar na het jaar waarin u uw PV-systeem heeft aangeschaft. Vanaf dat moment hoeft u niet langer aangifte te doen.
Tot de ontheffing ingaat moet u per kwartaal aangifte doen, zie stap 2. Dus maximaal vier keer.
Voorbeeld: u schaft een Nefit PV-systeem aan in mei 2014. U moet dan aangifte doen over het tweede kwartaal 2014 en verzoekt daarbij om teruggaaf van de BTW.
Gelijktijdig dient u een verzoek in om met ingang van 1 januari 2015 ontheffing te krijgen van uw administratieve verplichtingen. U moet dan nog voor kwartaal 3 en 4 2014 aangifte doen.

 

Nieuwe CV-ketel nodig?

Bel Klaver voor een scherpe offerte!